juristenbuurt

juristenbuurt

De Juristenbuurt in de wijk ‘het Zand’ is een typische wederopbouwwijk met eengezinswoningen van architect Maaskant. Zelden is in die periode, de 50-er jaren en later, de volkswoningbouw zo integer ontworpen en uitgevoerd. Om te voorkomen dat in deze buurt bouwkundige en sociale verpaupering ontstaat, heeft Tiwos besloten tot revitalisering van de woonbuurt.

Concreet betekent dit het herstellen en vernieuwen van de gehele buitenschil.
Daarnaast wordt de openbare ruimte in opdracht van de gemeente aangepast aan hedendaagse maatstaven. Speelse accenten, vormgegeven door kinderen uit de wijk, worden gebruikt bij het afdekken van de poorten naar de brandgangen.
De overheersende eentonige kleurentinten worden voorzien van een vijftal kleuren schema’s, deels ad random en deels gekozen door de bewoners, welke afwisselend en gescheiden van elkaar, door grotere witgeschilderde metselwerkvlakken, werden aangebracht.
In september van 2008 zijn de werkzaamheden begonnen. Tijdens de revitalisering zijn de woningen bewoond gebleven, waardoor de werkzaamheden per woning in een kort tijdsbestek uitgevoerd moesten worden. De eerste blokken zijn in maart 2009 opgeleverd.

 

 

opdrachtgever       woningbouwvereniging TIWOS
oplevering             2009
locatie                   tilburg
aannemer              hendriks coppelmans uden bv
programma            renovatie van 208 grondgebonden woningen